НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

74. Бог не присъствува по един материален начин

III. В Кабинета на Учителя ТОМ 33
Алтернативен линк

74. БОГ НЕ ПРИСЪСТВУВА ПО ЕДИН МАТЕРИАЛЕН НАЧИН


- Не, Бог не присъствува по един материален начин в света. Когато един художник нарисува една картина, той в картината ли е; когато един ваятел извае една статуя, той в статуята ли е? - Подполковникът слушаше разсеяно, защото си мислеше за момичето, затова отговори:

- И така да е, но нали Египетската царица - Савската, която толкова много се възхищавала от Соломона, е била предполагам черна или мургава, а тази е руса.

-Тя е мечтала за севера, и е имала много прераждания в северните страни.

- Така ли? - запита Христов иронично. - За забелязване е, че Вие винаги имате какво да отговорите! Науката и философията Ви са такива, че могат и така и така. Половината на всичките Ви истини са в другия свят, и за да се проверят, човек трябва да умре, затова воля не воля, човек трябва да вярва, да приема!

- Вие сте човекът, който всичко ще провери и в този и в онзи свят, и на другите ще го докаже!

- Аз пък обяснявам моето хрумване, но не по Вашия мистичен, свръхестествен начин, а просто с това, че преди стана дума за Савската царица. В реда на нещата е един млад човек да свърже разговора с впечатленията от едно хубаво момиче.

Учителят по принцип Се стремеше да разшири всяко съзнание, да вмъкне в него поне една възвишена идея. Изобщо, мислите, идеите, методите, с които си служеше, бяха много сложни, макар отвън да изглеждаха много прости, но за другите не беше възможно да схванат защо така говори или защо така постъпва.

Идеите и методите Си обличаше в много прости и разбираеми форми. Едно от най-важните Му средства беше това, че работеше с един много широк диапазон от време, така както работи природата. Не очакваше непременно да види резултата от работата Си. Сееше семето, но не мислеше кой ще жъне.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ